براساس مطالعات علوم اعصاب، مغز ما به اندازهی اثرانگشتمان منحصربفرد است
براساس مطالعهی جدید دانشگاه زوریخ در سوئیس، هر فردی یک آناتومی مغزی منحصربفرد دارد و این انحصار نتیجهی ترکیب فاکتورهای ژنتیکی و تجربیات انفرادی زندگی است.
استاد دانشگاه زوریخ لوتز جانکی و نویسندگان دیگر گفتند: «از آنجاییکه هیچ دو اثرانگشتی یکسان نیستند، به روشی برای تشخیص هویت پلیس، مقامات اداره مهاجرت و تولیدکنندگان تلفنهوشمند تبدیل شدهاند».
«اما در مورد صفحهکلید مرکزی در سرمان چطور؟ آیا میتوان از ویژگیهای آناتومیکی خاص یک مغز فهمید که به چه کسی تعلق دارد؟»
در مطالعات اولیه، دانشمندان از قبل ثابت کردند که تجربیات فردی و شرایط زندگی بر آناتومی مغز تأثیر میگذارند.
آنها گفتند: «مثلأ موسیقیدانان حرفهای، بازیکنان گلف یا شطرنجبازان خصوصیات ویژهای در مناطقی از مغزشان دارند که بیشتر برای فعالیتهای مهارتیشان از آنها استفاده میکنند».
«هرچند، آثاری از رویدادهای کوتاهمدتتر نیز در مغز مشاهده میشود: مثلأ اگر بازوی سمت راست به مدت دو هفته بدون حرکت بماند، ضخامت قشر مغز در ناحیهی مسئول کنترل بازوی غیرمتحرک کاهش پیدا میکند».
استاد جانکی گفت: «مشکوکیم که این تجربیات بر رابطهی مغز با آرایش ژنتیکی تأثیر داشته باشند به گونهای که ظرف چند سال هر کسی یک آناتومی مغزی کاملأ انفرادی را توسعه میدهد».
او و همکارانش برای بررسی فرضیهشان، ظرف دو سال سه بار مغز ۱۹۱ فرد سالم را با استفاده از عکسبرداری رزونانس مغناطیسی بررسی کردند.
بیش از ۴۵۰ ویژگی آناتومیکی مغز ارزیابی شد، از جمله ویژگیهای خیلی کلیتر مثل حجم کلی مغز، ضخامت قشر، و حجم مادهی خاکستری و سفید.
برای هر شرکتکننده در مطالعه، محققان توانستند یک ترکیب انفرادی از خصوصیات آناتومیکی خاص مغز را شناسایی کنند؛ در نتیجه، دقت تشخیص حتی برای خصوصیات خیلی کلیِ آناتومیکی مغز بیش از ۹۰% بود.
استاد جانکی گفت: «با این مطالعه توانستیم تأیید کنیم که ساختار مغز انسان بسیار انفرادی است».
«ترکیب اثرات ژنتیکی و غیرژنتیکی نه تنها بر عملکرد مغز، بلکه بر آناتومی آن تأثیر میگذارد».
یافتههای این مطالعه در ۴ آوریل سال ۲۰۱۸ در مجلهی گزارشات علمی منتشر شده است.
مترجم: سحر الله وردی
منبع: sci-news