نوشیدن نوشابه در حین دوران بارداری میتواند بر مغز کودک تأثیر بگذارد
براساس تحقیقات جدید، اگر زنان باردار میخواهند یادگیری کودک و مهارتهای حافظهای او بیشتر شود باید تمام نوشیدنیهای غیرالکلی را کنار بگذارند.
مطالعه نشان داد که وقتی مادران آینده قند بیشتری مصرف کنند، به ویژه قند نوشیدنیهای قنددار شیرین، کودکان آنها دارای تواناییهای حل مسئلهی غیرکلامی و حافظهی کلامی ضعیفتری خواهند بود. این کودکان همچنین نمرات هوش جهانی کمتری را در زمینهی مهارتهای کلامی و غیرکلامی کسب کردند.
نوشابهی رژیمی خیلی بهتر نبود. نوشیدن نوشابهی رژیمی در دوران بارداری با تواناییهای حرکتی، دیداری، فضایی و دیداری-حرکتی ضعیفتری در اوایل دوران کودکی (حدود ۳ سالگی) در ارتباط بود. یافتههای مطالعه گزارش داد که در میانهی دوران کودکی (سن ۷ سالگی)، کودکانی که مادرانشان در دوران بارداری نوشیدنیهای رژیمی مصرف کرده بودند تواناییهای کلامی ضعیفتری بودند.
محققان همچنین دریافتند که وقتی کودکان خودشان قند بیشتری مصرف کردند، این مصرف قند اضافی با مشکلات حافظه و یادگیری در ارتباط بود. هرچند، خوردن میوهجات بیشتر در این زمینه کمک کرد. کودکانی که به طور منظم میوه مصرف میکردند دارای تواناییهای دیداری-حرکتی بهتری در اوایل دوران کودکی بودند و در سالهای بعدی نیز هوش کلامی بهتری بدست آوردند.
نویسندهی مطالعه، دکتر جولیانا کوهن، استادیار دانشکدهی مریمک در اندوور شمالی در مَس، گفت: «همه بهترینها را برای کودکانشان میخواهند و یک روش برای جلوگیری از ضعف در راه رفتن این است که جذب قند افزوده مراقبت و محدود شود، به ویژه نوشیدنیهای قنددار شیرین مثل نوشیدنیهای میوهای، نوشیدنیهای ورزشی و نوشابهها».
وی افزود: «رژیم غذایی کودک واقعأ مهم است. بجای نوشیدنی یا نوشابه به آنها میوه بدهید».
کوهن گفت که اختلافاتِ مشاهده شده «معنادار هستند، به ویژه در سطح جمعیت».
بنابراین، نوشیدنیهای قنددار چگونه بر تفکر و حافظهی یک کودک تأثیر میگذارند؟
کوهن گفت که نظریات زیادی در اینبار وجود دارد و بیشتر آن برگرفته از مطالعات حیوانی هستند. یک پیشنهاد این است که قند میتواند بخشهایی از مغز را مختل کند.
به گفتهی کوهن، همچنین کاملأ واضح نیست که نوشیدنی رژیمی چگونه بر تفکر و حافظهی کودک تأثیر میگذارد. اما مجددأ، تحقیقات حیوانی نشانههایی را ارائه میدهند. یک مطالعه به تغییرات در انتقالدهندههای عصبی اشاره داشت. انتقالدهندههای عصبی مواد شیمیایی هستند که کمک میکنند پیامها از یک سلول عصبی به سلول بعدی منتقل شوند. همچنین، این امکان وجود دارد که نوشیدنی رژیمی در دوران بارداری بر تکامل مغز تأثیر بگذارند.
هرچند، اینها فقط نظریه هستند و ذکر این نکته حائز اهمیت است که این مطالعه فقط یک رابطه را بین مصرف نوشابه و نقص در تفکر در کودکان کشف کرد و نتوانست هیچ رابطهی علت و معلولی را ثابت کند.
دکتر میشل کریمر، رئیس بخش زنان و زایمان در بیمارستان هانتینگتون در نیویورک گفت که زنان نباید وحشت کنند.
کریمر توضیح داد: «این مطالعه یک رابطه را نشان میدهد. مشخص نیست که کودکان مشکلاتی داشته باشند. این جذب شدید قند است که نگرانکننده است».
کریمر به بیمارانش توصیه میکند مصرف غذاهای فوری و جذب قند افزوده را محدود کنند. رژیمهای غذایی آمریکایی مملو از قند و نوشیدنیهای قنددار هستند. اینکه این رژیمهای غذایی میتوانند بر حاقظه و یادگیری تأثیر بگذارد هشداردهنده است».
این مطالعه شامل بیش از ۱۲۰۰ مادر آینده است. زنان در این مطالعه تقریبأ ۱۲۰ تا ۲۰۰ کالری در روز قندر مصرف کردند. نویسندگان این مطالعه اشاره کردند که انجمن قلب آمریکایی کمتر از ۱۰۰ کالری (۲۵ گرم) ناشی از قند را برای زنان و کودکان توصیه میکنند.
برچسبهای غذایی جدید حاوی اطلاعاتی دربارهی قند افزوده هستند، اما این برچسبها مجددأ به تأخیر افتادهاند. وی افزود: «مهم این است که این اطلاعات دربارهی قند افزوده به تأخیر نیفتند».
این مطالعهی جدید اخیرأ به طور آنلاین در مجلهی آمریکایی طب پیشگیری منتشر شده است.
مترجم: سحر الله وردی
منبع: upi