براساس سازمان جهانی بهداشت، چربی اشباع شده باید حداکثر ۱۰ درصد از رژیم غذایی را تشکیل دهد
براساس دستورالعملهای جدیدی که سازمان جهانی بهداشت در روز جمعه صادر کرده، رژیم غذایی انسان باید شامل ۱۰ درصد چربی اشباع شده و ۱ درصد چربیهای ترانس باشد.
این دستورالعملهای جدید بخشی از تلاش برای کاهش مرگ و میر بر اثر بیماریهای قلبی-عروقی هستند. سازمان جهانی بهداشت این طرح را راهاندازی کرده زیرا بیماریهای قلبی-عروقی علت اصلی مرگهای غیرواگیردار در دنیا هستند و حدود یک سوم از تمام ۵۴.۷ میلیون مرگ و میر در دنیا در سال ۲۰۱۶ به آنها اختصاص داده میشوند.
سازمان جهانی بهداشت در خبرگزاری گفت: «فاکتورهای خطر تغییرپذیر مثل رژیم غذایی ناسالم، عدم فعالیت فیزیکی، مصرف دخانیات مصرف مضر الکل دلایل اصلی CVDها هستند. اسیدهای چرب اشباع شدهی رژیم غذایی و اسیدهای چرب ترانس اهمیت زیادی دارند زیرا سطوح بالای جذب آنها با افزایش خطر CVDها همبستگی دارد».
اهداف غذایی سازمان جهانی بهداشت برای پیشگیری از NCDهای غیرواگیردار در سال ۱۹۸۹ وضع شد و سپس در سال ۲۰۰۲ بروزرسانی شد.
قبل از تصویب دستورالعملها، سازمان جهانی بهداشت به دنبال پیشنهادات عمومی در مورد آنها است که در روز جمعه شروع شده و در ۱ ژوئن اجرا میشود. یک گروه متخصص خارجی نیز دستورالعملها را قبل از نهایی شدن مرور میکنند.
چربی اشباع شده از کره، شیر، ماهی سالمون و زرده تخم مرغ در حیوانات بدست میآید و در برخی از محصولات گیاهی مثل شکلات، کرهی کاکائو، نارگیل، روغن خرما و روغن هستهی خرما یافت میشود.
دستورالعمل ده درصدی برای بزرگسالان و کودکان همان مقداری است که مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری توصیه میکنند.
در یک رژیم غذایی روزانه به میزان ۲۵۰۰ کالری، ده درصد برابر است با ۲۵ گرم چربی اشباع شده.
در میان غذاهایی که به طور رایج مصرف میشوند، ۳ اونس گوشت گاو شامل ۶.۱ گرم چربی اشباع شده، مرغ سرخ شده حاوی ۳.۳ گرم، ماهی سرخ شده حاوی ۲.۸ گرم، یک برش پنیر حاوی ۶ گرم، یک فنجان شیر پرچرب حاوی ۴.۶ گرم و یک قاش چایخوری کره حاوی ۲.۴ گرم چربی اشباع شده هستند.
چربیهای ترانس نیز به طور طبیعی در گوشت و محصولات لبنی وجود دارند و همچنین در غذاهای پخته و سرخ شده یافت میشوند، مثل دوناتها، شیرینیها، کراکرها، پایها و میانوعدههای بستهبندی شده.
مترجم: سحر الله وردی
منبع: upi